استاندارد TIA چیست؟
اتحادیهی صنعت مخابرات است که موسسه استانداردهای ملی امریکا آن را ایجاد کرده است.
این اتحادیه شامل ۱۲ کمیته مهندسی است که در زمینه تجهیزات رادیویی، برجهای سلولار، دیتا ترمینالها، تجهیزات تلفن، ماهوارهها، کابل کشی، دیتاسنتر، مالتی مدیا و پزشکی به ارائه راهنما به کاربران میپردازند.
استاندارد TIA-942 چیست؟
استانداردهای لازم برای طراحی دیتاسنتر، اتاق سرور، اتاق کامپیوتر، سرور دیتاسنتر و موارد مشابه را تعریف میکند. همچنین در زمینهی طراحی شبکه و کابلکشی هم با کابل مسی و هم با کابل فیبرنوری استانداردهایی را ارائه میدهد.
استانداردهای جهانی TIA-942 شامل موارد زیر است:
۱. معماری شبکه
۲. طراحی الکتریکی
۳. ذخیرهسازی و بکاپ و آرشیو فایل
۴. افزونگی سیستم
۵. امنیت و کنترل دسترسی شبکه
۶. مدیریت دیتابیس و پایگاه داده
۷. وب هاستینگ
۸. اپلیکیشن هاستینگ
۹. توزیع محتوا
۱۰. کنترل محیطی
۱۱. امنیت فیزیکی شامل زلزله، اتش و سیل و...
۱۲. مدیریت انرژی و برق
مزیت استفاده از استانداردهای جهانی اتاق سرور در طراحی اتاق سرور و دیتا سنتر این است که ارتقاپذیری، توسعهپذیری، امنیت، سرعت و کارایی بالا خواهد بود.
نکته مهم این است که رعایت استاندارهای اتاق سرور و دیتاسنتر باعث کاهش ریسکهای اتاق سرور مانند حریق، سرقت و امنیت میشود.
بررسی استانداردهای اتاق سرور
با توجه به حساسیت امنیت اطلاعات شرکتها و برای دور از دسترس بودن اطلاعات از افراد غیر مسئول، ایجاد مکانی امن برای متمرکز کردن سرورها و استوریجها، از جمله اقدامات مهمی است که هر شرکتی در اندازههای متوسط و رو به بالا باید انجام دهد.
راهاندازی اتاق سرور در زمینهی فناوری اطلاعات، تخصص محسوب میشود و شامل موارد بسیار کلیدی و ریز اما حیاتی میباشد. برای مطالعهی بیشتر در زمینه استانداردهای راهاندازی اتاق سرور، پرداختن به مباحث کلیدی آن در بحث استانداردهایی نظیر مدیریت امنیت اطلاعات مفید است.
مدیریت امنیت اطلاعات، نکات مورد نیاز برای ساختن ساختار اتاق سرور را بیان میکند.
میزان رطوبت استاندارد دیتاسنتر
توجه به رطوبت نسبی در دیتاسنتر و اتاق سرور اهمیت زیادی دارد. نگهداری رطوبت نسبی محیط در محدودهی ۴۵٪ تا ۵۵٪ برای عملکرد بهینهی تجهیزات مناسب است.
چنانچه میزان رطوبت نسبی محیط بالا باشد، فرایند میعان صورت میگیرد و اب ایجاد میشود که موجب زنگ زدن و خوردگی تجهیزات میشود، و بلعکس چنانچه میزان رطوبت نسبی بسیار پایین باشد، تجهیزات کامپیوتری مستعد تخلیهی الکترواستاتیکی میشوند که منجر به صدمه به اجزا مختلف میگردد. بهتر است در سیستم مانیتورینگ شرایط محیطی بینا محدوده مجاز رطوبت را حداقل ۴۰٪ و حداکثر ۶۰٪ تنظیم کنید.
بدیهیست اگر رطوبت از این محدوده تجاوز کند، بینا با ارسال انواع اخطار شمارا بلافاصله از موضوع باخبر میکند.
همچنین باید اطلاع داشته باشید که رطوبت نسبی مستقیما با دمای محیط ارتباط دارد پس پایش درجهی دما و رطوبت بهطور همزمان حائز اهمیت میباشد.
سیستمهای الکتریکی استاندارد اتاق سرور
با استفاده از سیستم کنترل و نظارت اتاق سرور میتوان ابزارهای کنترل و تاسیسات اتاق سرور را از راههای دور یا نزدیک مورد بررسی و مانیتورینگ قرار داد، حتی این امکان را هم به ما میدهد که اتفاقات پیش امده را با زمان اتفاق، ثبت و ضبط کنیم.
ابزارهای گفته شده براساس نیازهای کلی مجموعه در یک سیستم یکپارچه نصب میشوند، با اینکار نه تنها هزینهها را تا حد زیادی کاهش میدهیم، بلکه موجب دستیابی به سیستمی هوشمند میشوید که علاوه بر هشدارهایی که در بروز مشکلات ارسال میکند، خود سیستم هم به طور خودکار سیستم را تحت کنترل میگیرد تا مانع از خسارتهای مالی و زیانهایی که با خارج شدن از سیستم دچار میشود، شود.
سیستمهای تهویهی مطبوع استاندارد در اتاق داده
یکی از دلایل الزامی بودن تهویهی اتاق سرور خنک کردن تجهیزات است؛ سرورها به سرعت گرم میشوند و با گرمای ایجاد شده توسط آنها خطراتی مثل از بین رفتن تجهیزات و از دست دادن دادهها را به همراه دارد.
مناسبترین گزینه برای انتخاب اتاق سرور، اتاقی بدون پنجره با حداقل ۲۷۰ سانتیمتر ارتفاع است که امکان اضافه کردن سرورهای اضافی را برای کاربر فراهم کند.چیدمان سرورها باید بهشکل یک در میان در راهروهای گرم-سرد باشد، به شکلی که هریک از راهروها برای تغذیهی سرورها به هوای سرد یا از بین بردن هوای گرم ایجاد شده توسط آنها اختصاص داده میشود.
سیستمهای خنک کنندهی استاندارد در مراکز داده
در انتخاب بهترین سیستم تهویهی مطبوع مراکز سیستمهای پردازش داده، میتوان به سیستمهایی اشاره نمود که از نظر توزیع هوا و در اصطلاح سیرکولاسیون به صورت یکنواخت طراحی شده باشد.
۱. حتما دارای سیستم رزرو جهت جایگزینی خودکار برای قطع نشدن عملکرد سرمایش باشد.
۲. دارای سیستمهای اخطار و سنسورهای کافی باشد.
۳. همچنین بتواند اطلاعات دما و سیرکولاتور سیستم خنککننده را ثبت کند، جهت بررسی بهترین حالت کنترلی دیتاسنترها.
۴. در طراحی آن بهراحتی، سیستم سرویس و تعویض احتمالی قطعات و تجهیزات پیش بینی شده باشد که اوپراتور بتواند از آن سیستم رفع عیب نموده و در مدار کاری قرار دهد.
۵. از باکیفیتترین و مرغوبترین قطعات استفاده شده باشد که ضریب اطمینان عملکرد را تا حد ممکن بالا ببرد.
۶. دارای پشتیبانیهای لازم از طرف سازنده، تامین قطعات و... باشد.
از انواع سیستمهایی که میتوان از آن برای مرکز دیتا استفاده کرد:
۱. انواع چیلرهای هواخنک و اب خنک
۲. انواع ایرکاندیشنرهای یکپارچه و اسپیلت
۳. انواع برجهای خنک کننده
۴. فنهای تهویهی هوا
سیستمهای هشداردهنده در اتاق سرور
کنترل و مانیتورینگ دما و رطوبت اتاق سرور اهمیت زیادی در نگهداری اتاق سرور و خدمات بهتر آن دارد.
از این رو سیستمهای مانیتورینگ اتاق سرور طراحی و ساخته میشوند که علاوه بر مانیتور فاکتورهای دما و رطوبت مواردی همچون ۲ فاز شدن و قطع برق و قطع فیوز و بروز اتشسوزی و موارد این چنین را گزارش داده و اعلام نماید تا در کمترین زمان ممکن بتوان سیستم را از حالت بحرانی خارج نمود.
همچنین یک اتاق سرور مجهز به سیستم هشدار و مانیتورینگ در محل میتواند تمامی خطاها و یا مشکلات رخ داده برای سیستم را اعم از خرابی کولرها، قطع برق، دوفاز شدن و... را از راه دور روی موبایل مدیر یا مسئول اتاق دریافت کرد.